Gå till innehåll

Verktygsfält

Verktygsfält

Tips inför skolstarten

Fyra gymnasieelever som står och pratar utanför skolan.

Det är normalt att skolstarten omfattas av en blandning av spänning och nervositet. Speciellt om du ska göra din första dag på högstadiet, gymnasiet eller högskolan.

Nedan finns tips på vad du kan göra för att

  • studierna ska gå lättare
  • du ska trivas med dina klasskamrater
  • du ska må bra under din studietid

3 tips för de första dagarna

1. Utforska skolan

Ta dig tid att bekanta dig med skolans lokaler och område innan skolan börjar, eller under de första dagarna. Genom att kolla upp dina klassrum, uppehållsrum, matsal och så vidare kommer du känna dig mer bekväm och kan lättare hitta i korridorerna.

2. Ta kontakt med nya klasskamrater

Ansträng dig för att få lite kontakt om du har nya klasskamrater. Var inte allt för på, men heja på dem och hitta något gemensamt att prata om. Lär dig allas namn så har du en bra start.

3 . Ta med en frukt till skolan

Det är svårt att koncentrera sig när magen är tom. Ta med en frukt till skolan så du orkar hänga med på lektionerna.

4 tips för att underlätta dina studier

1. Ta med en extra penna

Packa ner extra penna och sudd i skolväskan. Om du inte behöver det själv finns det nästan alltid en kompis som har glömt sina hemma.

2. Ta tag i dina studier

Efter ett långt sommarlov kan det vara svårt att ta tag i läxor och plugga inför prov. Dela upp uppgifter och läxor i mindre delar om det är svårt att ta tag i dem. Lägg lite tid varje dag så blir det inte så jobbigt. Det blir ofta bättre resultat om man pluggar korta stunder men ofta, istället för många timmar men sällan.

3. Kom i tid

Det spelar ingen roll om du går i fyran eller nian - det är alltid viktigt att komma i tid till skolan. Håll koll på lektionstiderna. Skriv ut schemat och sätt upp i ditt skåp, samt fota det med mobilen som hjälp dig komma ihåg tiderna.

4. Våga ställa frågor

Det kan vara läskigt att räcka upp handen i klassen. Men om du undrar något så försök fråga. Ett tips om det känns det jobbigt att fråga inför dina klasskamrater, så kan du alltid fråga din läraren när lektionen är slut. Kom ihåg att läraren är där för din skull och för att du ska lära dig.

5 tips för att trivas socialt

1. Träna på din empati

Sätt dig själv i andras ställe och försök förstå deras perspektiv och känslor. Behandla andra med vänlighet och respekt, oavsett deras bakgrund, utseende eller intressen.

2. Undvik skvaller och rykten

Avstå från att sprida rykten eller delta i skvaller om dina klasskamrater. Skvaller skapar lätt en sårande och skadlig miljö, vilket kan slå tillbaka mot dig själv. Fokusera istället på att bygga positiva relationer och upplyfta andra.

3. Respektera personliga gränser

Förstå och respektera personliga gränser, både fysiska och känslomässiga. Be om samtycke innan du rör någon eller delar personlig information. Behovet av personligt space är olika, och alla har rätt att känna sig bekväma och trygga.

4. Försök att vara positiv

Genom att fokusera på det positiva i saker och blir du själv gladare. Din positiva energi kan inspirera andra och bidra till en positiv skolmiljö.

5. Var dig själv

Högstadietiden är en möjlighet att få nya vänner. Kom ihåg att skolstarten är en övergång, och det är normalt att känna en blandning av spänning och nervositet. Gör dig inte till någon du inte är, dels är det svårt att fejka hur du är under tre år och dels är det bättre att få vänner som gillar dig precis som du är.

Hitta schema och info från din skola

4 tips för de första dagarna

1. Bli organiserad

Se till att lägga in datum och tider du behöver ha koll på i en kalender. Det finns många bra appar som hjälper dig att hålla reda på uppdrag, deadlines och aktiviteter. Att vara organiserad hjälper dig att hålla koll på ditt ansvar och minska stress.

2. Utforska skolan

Ta dig tid att bekanta dig med skolans lokaler och område innan skolan börjar, eller under de första dagarna. Genom att kolla upp dina klassrum, biblioteket, cafeterian och så vidare kommer du känna dig mer bekväm och kan lättare hitta i korridorerna.

3. Ta kontakt med nya klasskamrater

Ansträng dig för att få lite kontakt med dina klasskamrater. Var inte allt för på, men heja på dem och hitta något gemensamt att prata om. Lär dig allas namn så har du en bra start.

4. Be om hjälp när du behöver

Om du är osäker på något, oavsett om det är att hitta ett klassrum eller förstå en uppgift, tveka inte att be om hjälp. Lärare, rådgivare och äldre elever är vanligtvis villiga att hjälpa dig. Det är onödigt att missa något bara för att det kan kännas pinsamt att fråga.

5 tips för att underlätta dina studier

1. Fördela din tid

Gymnasiet medför vanligtvis ett ökat ansvar för dina studier. Lär dig att hantera din tid effektivt genom att skapa ett studieschema, prioritera uppgifter och undvika att skjuta upp allt till sista sekunden. Det kommer garanterat hjälpa dig att minska stress och ångest.

2. Skapa en studierutin

Håll ordning på skolarbetet med en studierutin: Genom att vara organiserad och fördela din tid har du en bra grund för att slippa studiestress. Dela upp uppgifter och läxor i mindre delar om det är svårt att ta tag i dem. Lägg lite tid varje dag så blir det inte så jobbigt. Det blir ofta bättre resultat om man pluggar korta tider men ofta, istället för många timmar men sällan.

3. Delta aktivt på lektioner

Genom att lyssna och anteckna på lektionerna, så skaffar du dig bra koll och kan lägga mindre tid på att plugga på din fritid. Du får även koll på vad läraren tycker är viktigt, vilket hjälper dig att fokusera på rätt saker till kommande prov. Ett bra minnestips är att läsa igenom dagens anteckningar på kvällen.

4. Kommunicera med dina lärare

Genom att visa dig intresserad av att lära dig skapar du en god relation till din lärare. Prata med läraren efter lektionen om du har frågor eller funderingar. Har ni en bra relation är läraren mer villig att hjälpa dig extra, vilket kan gynna dina betyg.

5. Ta hand om dig själv

Skolan kan vara stressig, så det är viktigt att prioritera egenvård. Ladda batterierna genom att få tillräckligt med sömn, äta bra och träna ibland. Var noga med att ta pauser i pluggandet när känner att du behöver. Att ta hand om ditt fysiska och mentala välbefinnande hjälper dig att få en bra skoltid.

8 tips för att trivas socialt

1. Träna på din empati

Sätt dig själv i andras ställe och försök förstå deras perspektiv och känslor. Behandla andra med vänlighet och respekt, oavsett deras bakgrund, utseende eller intressen.

2. Undvik skvaller och rykten

Avstå från att sprida rykten eller delta i skvaller om dina klasskamrater. Skvaller skapar lätt en sårande och skadlig miljö, vilket kan slå tillbaka mot dig själv. Fokusera istället på att bygga positiva relationer och upplyfta andra.

3. Var inkluderande och accepterande

Gymnasiet är en mångsidig miljö med elever från olika bakgrunder och erfarenheter. Omfamna mångfald och var inkluderande. Gör ett försök att bli vän med människor från olika sociala kretsar, kulturer eller intressen.

4. Stå upp mot mobbning

Om du ser att någon bli illa behandlad, så var inte en åskådare. Säg ifrån och visa att du inte accepterar det som händer. Nästan alltid är ni fler som reagerat och som sluter upp bakom den som vågar säga ifrån.

5. Respektera personliga gränser

Förstå och respektera personliga gränser, både fysiska och känslomässiga. Be om samtycke innan du rör någon eller delar personlig information. Behovet av personligt space är olika, och alla har rätt att känna sig bekväma och trygga.

6. Försök att vara positiv

Genom att fokusera på det positiva i saker och blir du själv gladare. Din positiva energi kan inspirera andra och bidra till en positiv skolmiljö.

7. Öva på självreflektion

Reflektera regelbundet över ditt eget beteende och dina handlingar. Tänk på hur dina ord och handlingar kan påverka andra. Om du gör ett misstag, be om ursäkt och ta ansvar för dina handlingar. Lär dig av dessa erfarenheter och sträva efter att växa och förbättras.

8. Var dig själv

Gymnasietiden är en möjlighet att få nya vänner och bygga meningsfulla relationer. Kom ihåg att skolstarten är en övergång, och det är normalt att känna en blandning av spänning och nervositet. Gör dig inte till någon du inte är, dels är det svårt att fejka hur du är under tre år och dels är det bättre att få vänner som gillar dig precis som du är.

6 tips för en bra start

1. Ansök om studiemedel

Du kan få bidrag och lån från CSN om du ska studera i Sverige eller utomlands. Men du måste själv ansöka om det.

Ansök om studiemedel från CSN Länk till annan webbplats.

2. Sök bostad

Vänta inte med att söka bostad för det kan ta tid att hitta ett boende. Kolla upp studentbostadsförmedlingar, hyresvärdar och andrahandslägenheten på orten där du ska plugga.

Studera.nu tipsar om hur du fixar bostad Länk till annan webbplats.

3. Kolla upp kurslitteraturen

Listor med vilka böcker du behöver läsa hittar du tillsammans med övrig information om kursen du ska gå. Köp begagnad kurslitteratur på sajter som campusbokhandeln.se och kurslitteratur.se eller av före detta studenter. Du kan också kolla om böckerna finns att låna på bibliotek.

4. Skapa en studierutin

Håll ordning på studierna med en studierutin: Genom att vara organiserad och fördela din tid har du en bra grund för att slippa studiestress. Dela upp uppgifter och kurslitteratur i delar om det är svårt att ta tag i dem. Lägg lite tid varje dag så blir det inte så jobbigt. Det blir ofta bättre resultat om man pluggar korta tider men ofta, istället för många timmar men sällan.

Kolla upp om högskolan eller universitetet anordnar kurser i studieteknik.

Läs mer om studieteknik

5. Lär dig ord och begrepp i högskolevärden

Vad är en ämneskategori och hur fungerar en kursplan? Det finns många olika begrepp och ord som kan vara bra att ha koll på.

Ord och begrepp i högskolevärlden Länk till annan webbplats.

6. Lär känna din studiestad och ditt campus

Ta dig runt på campus och i din stad för att hitta bättre och kanske upptäcka dina nya favoritplatser. Studentkåren och de olika nationerna fixar dessutom många sociala aktiviteter i början av terminen om du vill lära känna folk.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 augusti 2024