Summering FrukostForum 14 december
Tack till alla er drygt 150 gäster som besökte årets sista FrukostForum i Bojorten.
Nätverk - aktuella ämnen - spännande gäster
Morgonen inleddes med allmän information från näringslivschef Sofia Jessen och kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson.
I början av 2024 kommer Jill Stor tillbaka som näringslivschef efter sin tjänstledighet och Sofia Jessen går vidare till Fyrbodal.
Vi uppmanar er att har lite extra koll på vår Facebook-sida Näringsliv Vänersborgs kommun i januari, då vi summerar och tittar framåt på ett kul sätt!
Vattenpalatset
Tre av våra kommunala bolag har fått nya Vd:ar, vilka gästade oss den här morgonen. Helt ny in är Carolina Svanström, som börjar som VD för Vattenpalatset 1 december. Med sig har hon kompetens och intresse inom folkhälsa och idrott, en bra grund för att kunna ta ett helhetsansvar för verksamheten. Den första tiden har varit intensiv, det är såklart mycket att sätta sig in i och Carolina vill starta med att lära känna personalen och verksamheten. Hon är väldigt glad över det fina välkomnande som hon har fått i Vänersborg och känner ett stort stöd från både kommunen och sin fastighetsägare Intea.
Carolina bor i Ale kommun, har en bakgrund som simmare och backar inte för en utmaning. Efter 25 år inom IT-branschen ser hon fram emot att leda en digitaliseringsresa för Vattenpalatset, som är ett helägt kommunalt bolag med åtta fastanställda och ett antal timanställda. Trots många tankar och idéer vill hon låta planen växa fram långsamt, kanske kan vi få en ny uppdatering om ett halvår? Oavsett vilket så ser hon samspelet med alla parter, inte minst med simklubben i Vänersborg, som en viktig del av det fortsatta arbetet.
Halle- och Hunneberg AB
Robert Stenberg gick i oktober in i sin nya roll som VD för det nybildade bolaget Halle- och Hunneberg AB. Robert har en bakgrund som polis, tidigare områdeschef för idrott och friluftsliv i Trollhättan stad och nu senast som anläggningschef i Göteborgs stad.
Verksamheten har varit uppdelad mellan olika bolag och stiftelser, vilka nu upphör och från årsskiftet startar det nya bolaget sin utvecklingsresa. Det blir en helt ny organisation och lediga tjänster ligger utannonserade.
Roberts ambition är att Hunne- och Halleberg ska bli en av Sveriges bästa besöksdestinationer. Innan dess finns det en del utmaningar med infrastruktur som exempelvis fiber, vatten och avlopp. Arbetet med bergen har ett stort allmänintresse och naturturism är inte bara en bra besöksanledning utan också viktig för folkhälsan och skapar en stolthet bland invånarna.
Robert ser det som en ynnest att få arbeta med utveckling av Halle- och Hunneberg och kunde inte motstå att söka jobbet när möjligheten dök upp. Privat är han väldigt aktiv och njuter av att kunna ta sig ut i spåren på lunchrasten.
Fastighets AB Vänersborg
Gunnar Johansson känner många av oss som en erfaren VD för Vänersborgsbostäder och från 1 september i år är han även ytterst ansvarig för Fastighets AB Vänersborg.
Spiskupan på Hunneberg är ett exempel på fastighet som ligger under Fastighets AB Vänersborg. Gunnar beskriver det som ett fantastiskt besöksmål och betonar vikten av att det kommer en verksamhet dit. Andra exempel på deras fastigheter är Schenker, Wargön Innovation och Headson. Fastighets AB Vänersborg är ett litet bolag med tre anställda och sju fastigheter, som hittills har arbetat ganska restriktivt med satsningar. Nu har de ambition att ta fler steg framåt; att gå från att vara ett förvaltande bolag till att växla upp och vara en större spelare och möjliggörare för näringslivet framöver, när det gäller strategiska mark- och fastighetsköp.
Vänersborgsbostäder
Gunnar, som för övrigt är en riktigt schlagerfantast, är även VD för Vänersborgsbostäder. Ett arbete som Gunnar tycker är utvecklande och han nämner ofta hur roligt det är att få vara med och utveckla staden. Med sina ca 3 500 lägenheter har de ungefär var sjunde vänersborgare boende hos sig.
För tillfället bromsar Vänersborgsbostäder nu sina byggprojekt, det är i stort sett omöjligt att få ihop ekonomin med höga bygg- och räntekostnader i tider där även hyresgästerna har en tuffare situation och lägre betalningsvilja. Det innebär istället mycket arbete i deras befintliga fastigheter och att planera framåt för att kunna vara i startgroparna när möjligheterna ges. Det är tuffa tider; på ena sidan höjda kostnader för fjärrvärme och på andra sidan förhandlingar med hyresgästföreningen. Då gäller det att arbeta långsiktigt parallellt med kortsiktiga mål.
Fyrstads flygplats
Fyrstads flygplats får inom kort ny ledning. Efter 14 år lämnar Anna Råhnängen över VD-posten till Josef Khan 1 januari 2024. Anna, som startade sin karriär som meteorolog inom försvaret, gör helst en sak i taget och vill ”landa verksamheten” innan hon ”lyfter för nästa projekt”. Hon är så glad för alla positiva återkopplingar och att hon under åren har fått jobba med så många modiga och spännande verksamheter. Fördelarna med många ägare (Fyrstad) har varit en bred förankring och ett geografiskt stort område. En flygplats har en samhällsviktig funktion och är ett stort stöd för vårt område.
Det finns också en bred palett av flyg; samhällsviktigt flyg som försvarsmakten, passagerarplan, transport- och fraktflygplan. Det är en konjunkturkänslig bransch, exempel tappade de 95 % av intäkter över en natt under pandemin, vilket kan vara både spännande och utmanande. Vid årsskiftet lämnar dock Anna stolt över ansvaret för en fossilfri flygplats med biobränsle i planen.
Forum Vänersborg
Mia Dahlén, verksamhetsledare för Forum Vänersborg, anmälde sig sjuk och fick ersättas av Stefan Leijon, evenemangsutvecklare i Vänersborgs kommun. Forum Vänersborg är en organisation som står bakom mycket av det som händer i Vänersborg – FridaMäss, Diggiloo, Affärslunchen, Walk & Talk och inte minst ARTSCAPE-projektet som fått så stor uppmärksamhet.
Forum Vänersborg är en ekonomisk förening och paraplyorganisation för hela kommunen med representanter från näringsliv, föreningsliv och fastighetsägare. Idag har de drygt 150 medlemmar, allt från små till stora företag och organisationer. Forum är en viktig spelare vid beslutsfattande och för att skapa delaktighet och bra kommunikationsflöden.
Med ledorden Nära, Reko och Framåt förvaltar de Evenemangsfonden och driver allt från mindre event med lokal prägel som exempelvis Dryck och Deli (1-2 mars), Vänersborgsgalan (23 mars) och Fridamäss till nationellt kända Diggiloo (3 augusti).
Diggiloo är ett av de få gånger under året som Vänersborg kan erbjuda en nationell produktion på hemmaplan - en viktig faktor för vårt platsvarumärke och den turistekonomiska omsättningen.
Forum Vänersborg förvaltar även Evenemangsfonden som erbjuder riskkapital till föreningar som vill anordna ett evenemang. Här spelar Vänersborgsgalan spelar en viktig roll, då överskottet och insamlade medel går till Evenemangsfonden.
Forum Vänersborg har dessutom lokala presentkort som numera också finns digitalt i systemet CityPlay, vilket gör det enkelt att stödja det lokala.
Vår konferencier Erik Torstensson höll i taktpinnen, tillsammans med näringslivschef Sofia Jessen. Kommunalråd och kommunala representanter fanns som vanligt på plats för att diskutera allt från bygglov till upphandling.
God Jul och Gott Nytt år önskar FrukostForum-gänget!
Anmäl dig till nästa FrukostForum 15 februari 2024:
https://app.emarketeer.com/ext/form/entry.php?m=378487a47e1e8ef985fa427e70667b7dd1319a1&Origin=Direct Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 oktober 2024