Din guide till att skaffa husdjur
Att ha husdjur är oftast underbart, men det är också ett stort åtagande som kräver mycket ansvar. Vi listar vad du behöver tänka på.
Ett husdjur påverkar alla i familjen och beslutet bör tas gemensamt. Tänk igenom beslutet ordentligt innan, och fundera över följande:
- Vem kommer ta ansvar för djuret?
- Har ni läst på ordentligt om vad djuret behöver?
- Vad kommer det kosta att ha ett djur?
- Finns det risk att djuret utlöser allergier i hemmet?
Fiskar
Akvariefiskar är enkla husdjur att ta hand om vilket gör att de är husdjur som passar de flesta personerna/familjerna.
Vad ska man tänka på innan man köper?
Det finns många olika fiskarter, och deras behov kan skilja åt. Vissa fiskar är ensamvargar, medan andra fiskar har behov av att hålla ihop i par eller i hela stim. Fiskar har olika karaktärer precis som människor. Fiskens art avgör dess behov, alltifrån temperatur på vattnet och typ av vatten till behove av ljus osv.
Du kan alltså inte alltid ha vilka fiskarter som helst i samma akvarium.
Precis som med alla djur behöver du läsa på eller vända dig till en djurbutik för att lära dig mer om vad du ska tänka på.
Att förbereda innan du köper hem fiskar
Innan du kan välkomna dina akvariefiskar finns det en del förberedelser att göra och saker att köpa.
Redskap som du behöver köpa:
- Ett akvarium
- En stabil akvariebänk
- Mat till fiskarna
- Filterpump och doppvärmare
- Belysning med timer
- Akvariegrus
- Stenar, växter och rötter
- Vattenberedningsmedel, bakterieflora och växtnäring
- Slamhävert och algskrapa
Välj sedan ut en bra plats för akvariet. Tänk på att välja en lugn plats utan alltför mycket solljus, detta eftersom direkt solljus ger upphov till mycket alger i akvariet. Välj en mörkare och skuggig plats, där akvariet står stabilt och säkert.
När du sätter upp ditt akvarie ska du börja med att se till att det är rent på insidan. Använd varmt vatten men inte rengöringsmedel! Endast en skvätt rengöring i akvariet kan utgöra en stor fara för dina fiskar.
Stegen som du ska utföra:
- Lägg akvariegruset på plats i akvariet, ett gruslager på cirka 5 cm rekommenderas.
- Installera filterpumpen och doppvärmaren, sätt inte in kontakterna ännu.
- Fyll akvariet till hälften med vatten.
- Placera dina stenar, växter och rötter där du vill ha dem.
- Fyll på resten av vattnet och sätt i kontakterna till pumpen och doppvärmaren.
- Tänd belysningen, koppla timern för att säkerställa att fiskarna och växterna får en konstant dygnsrytm.
- Tillsätt vattenberedningsmedel och bakterieflora enligt instruktioner på flaskorna. Sedan är det rekommenderat att man väntar minst en vecka med att släppa ut fiskarna.
- Tillsätt växtnäring.
- Lägg den oöppnade påsen med din fisk i akvariet. Efter ca 10 minuter kan du öppna påsen och hälla ner ungefär en deciliter av akvarievattnet i påsen. Upprepa denna procedur ett par gånger under en halvtimme.
- Flytta sedan över fiskarna från påsen till akvariet utan att hälla ur vattnet ur påsen.
Vad du ska tänka på för att dina fiskar ska må bra
Håll akvariet rent
En förutsättning för att dina akvariefiskar ska vara vid god hälsa är att akvariet underhålls regelbundet. Vattnets kvalité påverkas varje dag av fiskarnas avföring och mat som inte blir uppäten, på grund av att skadliga ämnen byggs snabbt upp i det slutna systemet. Ett akvarium bör underhållas varje eller varannan vecka. Om du underhåller alltför ofta rubbar du deras ekosystem. Innan du rengör akvariet kopplar du givetvis ur all elektronik.
Ge fiskarna mat
När det kommer till näring och föda så matar du dina fiskar en till två gånger om dagen. Fiskfodret man matar med bör ätas inom cirka 2 minuter. Efter 2 minuter ska det inte ligga fiskmat kvar på botten, eller flyta runt i vattnet, för då har du matat dina fiskar för mycket! Det är livsfarligt för fiskar att äta sig proppmätta.
Att kolla varje dag
Kontrollera att filter, doppvärmare, lampor och annan utrustning fungerar.- Du behöver även ha daglig rutin på att kontrollera vattnets temperatur, kontrollera antalet fiskar, kontrollera fiskars betennde när du matar dem och deras utseende för att säkerställa att de är hälsosamma och kontrollera att de äter all mat du ger för att försäkra att du inte ger för mycket mat. Ett tips är att ha ett anteckningsblock vid ditt akvarium, där du skriver ovanliga beteenden som du upptäcker hos dina fiskar för att se om du finner ett mönster eller om det endast var en engångsgrej. På så sätt blir det enklare för dig att få reda på om någon av dina fiskar är sjuka.
Hur länge lever fiskar?
Akvariefiskar har olika livslängder beroende på art. Alltifrån 2-5 år upp till 20-25 år. Hur väl du tar hand om dem påverkar också deras livslängd.
1Googla vad du ska tänka på eller kolla en tutorial på exempelvis Youtube för att lära dig mer om fiskar!
Fåglar
Att köpa en fågel eller vilket annat djur som helst, innebär att man måste ta ansvar för djuret. Som ägare måste man se till att fågeln får leva i en berikad miljö, får rätt mat och får sällskap.
Mer info kommer!
Hundar
Att bli hundägare innebär att du får en ny vän och följeslagare för livet. Hunden är verkligen människans bästa vän. Men den är också helt i dina händer och kräver tid, uppmärksamhet och omsorg i många år framöver. Att skaffa hund får aldrig vara ogenomtänkt. Du måste veta att du har rätt förutsättningar att ge hunden ett bra hundliv.
Vad ska man tänka på innan man köper hund?
Innan att du väljer att skaffa hund finns det många saker att tänka på. De flesta väljer att köpa sin hund som valp, men du kan även köpa hundar som är äldre och behöver omplaceras.
Det finns många olika hundraser och det är viktigt att du väljer en hundras som passar dig och din vardag. Läs på ordentligt om de olika rasernas behov, personligheter och sjukdom
Inför själva hundköpet är det mycket att tänka på för att allt ska gå rätt till. Oavsett om du köper hunden av en privatperson eller av en hunduppfödare är det viktigt att hunden är korrekt registrerad och inte exempelvis har smugglats in i landet. Fråga säljaren om hunden har en stamtavla för att säkra hundens ursprung.
Hundens föräldrar påverkar också hur din hund kommer bli. Hundar ärver inte bara utseende och hälsa från sina föräldrar, utan även många egenskaper som påverkar hundens temperament och karaktär.
Det är jätteviktigt att hunden är undersökt av en veterinär och vaccinerad innan du köper den. Alla hundar ska även id-märkas, vilket ska ske innan valpen är 4 månader.
Ta hjälp av hunduppfödaren eller den tidigare ägaren. En seriös uppfödare ger dig all den hjälp och stöttning du behöver inför ditt köp. För att köpet ska gå rätt till har du även rätt att få säljarens namn, adress och telefonnummer. En seriös säljare ger inte ut endast sitt telefonnummer.
Att förbereda innan du hämtar hem din hundvalp
Innan hunden kommer till sitt nya hem är det bland annat viktigt att du förbereder hemmet. Dels behöver du köpa rätt många saker, men du behöver eventuellt även anpassa så att det inte finns sladdar att atugga på, borddukar att dra ner, branta trappor att ramla i osv.
Du måste såklart även se till att ha rätt hundmat hemma. Prata med uppfödaren eller tidigare ägaren för att förstå vilken mat just din hund behöver.
Förbered även en sovplats där valpen får vara ifred och kan känna sig trygg.
Saker du behöver skaffa innan du hämtar din hund
- Halsband/sele och koppel
- Mat- och vattenskål
- Foder anpassat för valpar
- Hundbädd eller korg
- Hundbajspåsar
- En leksak eller två, gärna något litet mjukisdjur
- Något att gnaga på för kliande tänder
- Fästingborttagare
- Tandborste och hundtandkräm, vänj valpen tidigt!
- Hundschampo
- Kloklippare
- Blodstoppande vadd, om det skulle gå illa när du till exempel klipper klorna
- Transportbur eller väska
När du hämtar hem hunden
Se till att du får med dig följande:
- Köpeavtal
- Friskhetsintyg från veterinär
- Bevis på att valpen är vaccinerad och avmaskad samt ID-märkt med ett chip i nacken.
Valpen ska vara registrerad hos Jordbruksverket. Ta med en blankett för att registrera ägarbytet så kan du och uppfödaren fylla i den direkt tillsammans. Är det en renrasig valp ska du också få med registreringsbevis/stamtavla.
Du ska även se till att valpen är försäkrad.
Vad du ska tänka på för att din hund ska må bra
Låt valpen få god tid på att lära känna sin nya familj och sitt nya hem. Ta inte hem massa kompisar och vänner de första dagarna.
Det är bra om någon är hemma med valpen de första veckorna. Det ger hunden trygghet och ni kan börja träna på att få valpen rumsren. När det är dags att börja lämna hunden ensam är det bra att börja korta stunder som sedan förlängs vart eftersom.
Hundar är ett flockdjur och vill ha massa uppmärksamhet och kärlek från dig.
Hur länge lever hundar?
Det är väldigt olika och delvis beroende på ras. Mellan 7-14 år är det vanliga och generellt blir små hundar äldre än stora.
Hamster
Hamstrar har länge varit populära som husdjur, tack vare sina livliga personligheter och gulliga utseenden. Tyvärr har de ofta blivit missförstådda, speciellt när det gäller deras lämplighet som husdjur för barn.
Vad ska man tänka på innan man köper en hamster?
Precis som med alla djur är det viktigt att läsa på och förstå djurets egenskaper och vad de mår bra av. Hamstrar är aktiva på nätterna och vill ha stillhet på dagarna. Helst vill hamstern bli helt lämnad ifred dagtid.
Att skaffa en hamster är enkelt och relativt billigt, då de inte kräver vaccinationer eller intyg. Vanligen rekommenderas att köpa din hamster från seriösa uppfödare eller privata säljare som kan ge information om djurets hälsa och härkomst.
Det finns olika hamsterarter att välja mellan.
Att förbereda innan du köper hem en hamster
Innan du hämtar hem din hamster behöver du skaffa en del saker:
- Transportbur
- Ordentlig bur hemma
- Utrustning till buren
- Mat
Vad ska finnas i hamsterburen?
En hamsterbur ska vara minst 100 cm lång, 50 cm bred och 50 cm hög. Buren ska vara utrustad med ett tjockt lager strö, hus och gömställen, hamsterhjul, toalåda och tillgång till vatten.
Vad du ska tänka på för att din hamster ska må bra
Hamstern behöver mycket stimulans i sin bur för att må bra. Ett trälabyrint, kvista, papprullar, korkbark, halva kokosnötter, stenar, tegelrör och äggkartonger, fördelade på flera plan är precis det som den lilla upptäcktsresande behöver. Ett sandbad där hamstern kan tvätta sig är också nödvändigt.
Det viktigaste av allt är dock hamsterhjulet. En hamster kan springa flera mil per natt och behöver ett hjul som inte skadar dem. Farliga hjul kan vara dem som är för små, då de skadar ryggen. Ett hamsterhjul ska vara minst 25 cm för dvärghamster och 28 cm för guldhamster. Hamstrarna älskar sina hjul och kan spendera hela deras vakna tid där, därför är ett tips att ha ett hjul i plast, som är enkelt att göra rent!
Hur länge lever hamstrar?
En hamster lever vanligtivs i 2-3 år.
Kaniner
En kanin är ett perfekt husdjur för dig som vill ha en vän att både kela med och hitta på aktiviteter med. Av alla smådjur är kaninen den mest populära, förmodligen på grund av sitt söta utseende, lugna temperament och att de är förhållandevis lätta att sköta om.
Mer info kommer!
Katter
Katter är väldigt populära husdjur. De är snälla, mysiga djur som är ett bra val om man är hemma mycket och vill ha sällskap. Här kommer några tips inför att skaffa katt, och även några för dig som redan har en katt.
Vad ska man tänka på innan man köper katt?
Lär dig så mycket du kan om kattskötsel och katters beteende, innan du köper din katt. På så sätt slipper du bli överraskad av hur mycket som krävs av dig. Låna gärna aktuella böcker om kattskötsel på ditt bibliotek och läs på om katter på webben.
Läs också de lagar och råd som omfattar dig och din katt på Jordbruksverkets hemsida. En sådan lag är exempelvis ID-märkning av katten.
Det finns många olika sorters katter, och många olika ställen att skaffa din katt ifrån. Du kan lätt hitta billiga kattungar på köp/sälj-sidor, men kolla upp säljaren innan du slår till. Det finns även hemlösa katter som behöver nya hem, då är det ofta ett djurjourhem som hjälper dig att hitta en katt som passar just dig.
Precis som med hundar finns det både blandraskatter och renrasiga katter. De tio dyrast kattraserna i världen kostar från 20 000 kr och uppåt.
Funder på om du vill ha en honkatt eller hankatt. Väljer du en hona kan det vara bra att kastrera din katt om du inte vill riskera att få oväntade kattungar.
Checklista: Är du redo för att skaffa katt?
För att passa som kattägare ska du ärligt kunna svar "ja" på de här frågorna.
- Jag har läst på om vad det innebär att ha och skaffa katt.
- Jag har gott om tid till att ta hand om en katt.
- Jag kan garantera att katten kommer ha sällskap.
- Jag har råd med veterinärbesök, vaccin, kastrering och id-märkning.
- Jag förstår att en katt förändrar livet i många år framöver.
Precis som med alla djur behöver du läsa på eller vända dig till en djurbutik för att lära dig mer om vad du ska tänka på.
Att förbereda innan du köper hem en katt
Du kanske behöver anpassa ditt hem innan du skaffar en katt. Kattungar hittar på mycket bus, så se över lösa föremål som din katt kan välta ner.
Du behöver även skaffa följande:
- Halsband (och ev koppel)
- Transportbur
- Kattlåda (kattens toalett)
- Kattsand till kattlådan
- Borstar för att hålla pälsen i trim
- Leksaker
- Klösträd
- Kattbädd
- Skål till mat och vatten
- Kattmat
Kolla upp försäkring och vaccination av din katt innan du tar med den hem.
Vad du ska tänka på för att din katt ska må bra
Dagen då du ska hämta din katt är det viktigt att tänka på att stänga alla fönster, ha kattlådan redo, och ta bort eventuella faror för katten. Ha gärna katten i ett enda rum i de första dagarna, eftersom ett så stort nytt ställe kan vara ganska överväldigande för katten.
Tänk på att din katt först måste vänja sig vid huset, och kanske inte vill leka med dig än. Ha tålamod, och försök lugna katten om den börjar jama för mycket.
Ha koll på typ av foder och mängd som passar din katt. Ofta förändras detta från att katten är liten till när katten blir gammal.
Köp inte våtfoder för ofta när du har katt, för att den då kan börja tycka att torrfoder är tråkigt. Det är dåligt för att torrfoder är billigare, och lika bra för din katt. Om du har en kattunge som är väldigt liten, skall den dock äta våtfoder tills den klarar av fast mat.
Att uppfostra en katt tar tid och tålamod. Bestraffningar är inte ett bra sätt om du vill att katten ska fortsätta att tycka om dig. Utan belöna istället när katten gör rätt.
Även katter behöver sällskap och omtanke. Lär dig läsa av din katt så att du förstår när den vill ha din närhet och när den vill bli lämnad i fred.
Hur länge lever katter?
En katt kan bli upp till 20 år gammal. Det är därför viktigt att du tänker på om livet med katt passar dig under så lång tid framåt.
Googla vad du ska tänka på för att lära dig mer om katter!
Text: Yngve, Nadia, Lisa, Eleonora och Rahma.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 13 maj 2024