Gå till innehåll

Verktygsfält

Få stöd och råd när du behöver

Exempelbild för nyhet

Behöver du stöd eller hjälp i samband med skolstarten? Vi listar bra stödfunktioner för de flesta behoven.

Det är såklart en omställning att gå från sommarlov tillbaka till skolans vardag. För många är det skönt att få rutiner igen och träffa klasskamrater varje dag. Men för andra är det bara jobbigt att vara tillbaka i skolan.

Det finns många att prata med som kan stötta dig om du behöver, eller som kan hjälpa dig att stötta en kompis. Här är några viktiga nummer:

  • Polisen: 114 14
  • Vid akuta fall: 112
  • Bris: 116 111
  • Brottsofferjouren: 116 006
  • Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
  • Jourhavande präst: 112
  • Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
  • Stödlinjen för män: 020-80 80 80
  • Stödlinjen för transpersoner: 020-55 00 00
  • Rätt att välja (hedersrelaterat våld och förtryck): 020-57 70 70
  • Rädda barnen: 0200-77 88 20
  • Välj att sluta (för våldsutövare): 020-555 666

Stödorganisationer med info, chattar eller telefonlinjer

Barnens rätt i samhället. Bris hjälper alla barn upp till 18 år. De erbjuder stöd till barn genom chatt, mail, telefon och gruppstöd där många av dessa erbjuds dygnet runt. Man kan vara anonym och samtalen kostar ingenting.

Gå till BRIS Länk till annan webbplats.

UMO är en webbplats för alla mellan 13-25 år. Där kan du ta reda på massor om kroppen, sex, hälsa alkohol, droger, relationer och mycket annat. Sveriges alla regioner är med och betalar för UMO och hemsidan finns på flera olika språk.

För att nå hemsidans information på annat språk än svenska kan man använda sig utav YOUMO.

Gå till UMO.se Länk till annan webbplats.

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Här kan du chatta anonymt med våra volontärer dygnet runt, årets alla dagar. Det finns också massa info och länkar till fler stödfunktioner.

Gå till Självmordslinjen Länk till annan webbplats.

Frisk och Fri är riksföreningen mot ätstörningar. De erbjuder både digitala och fysiska stödkanaler till alla drabbade, och närstående oavsett vart man bor. Frisk och fri har visionen om ett samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva, med respekt för människors olikheter och lika värde.

Gå till Frisk och Fri Länk till annan webbplats.

Team Tilia är en organisation för ungas psykiska hälsa. De har som vision att alla unga ska veta vad psykisk (o)hälsa är och hur man från stöd. De tar emot alla unga upp till 30 år och har fokus på oro, ångest och stress utan en psykisk diagnos.

Gå till Team Tilia Länk till annan webbplats.

Unga relationer kämpar för att motverka våld i ungas relationer. Dit är ungdomar upp till 20 år välkomna, oavsett om de blir utsatta för våld, är den som utsätter eller är kompis till någon som blir utsatt/utsätter någon.

Gå till Ungarelationer.se Länk till annan webbplats.

Storasyster är en stödorganisation för för alla oavsett könsidentitet, från 13 år, som har utsatts för sexuella övergrepp. De jobbar med stödjande och kunskapshöjande insatser och erbjuder bland annat chattjour och olika typer av stödgrupper.

Gå till Storasyster Länk till annan webbplats.

Hos Unga Lukas kan man samtala med kvalificerade vuxna på nätet. De jobbar med att stödja och stärka unga människor att må bra när livet händer. De har en chatt för ungdomar mellan 13-25 år där man anonymt kan chatta om man behöver någon som lyssnar.

Gå till Unga Lukas Länk till annan webbplats.

Tjejzonen finns för alla som identifierar sig som tjej mellan 10-25 år och kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på och för att den psykiska ohälsan och utsattheten ska minska.

Gå till Tjejzonen Länk till annan webbplats.

Killfrågor eller killar.se är en stödsida riktad till killar och unga män mellan 10-25 år. Dit kan man komma med frågor och funderingar kring allt, inget är för litet eller för stort. Det ska vara en trygg plats för killar att söka stöd. De erbjuder en stödchatt som är öppen fem dagar i veckan där killar kan chatta med volontärer helt anonymt, samt kostnadsfria kuratorsamtal både fysiskt och digitalt.

Gå till Killfrågor Länk till annan webbplats.

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 augusti 2024