Gå till innehåll

Verktygsfält

Summering FrukostForum 12 september

Exempelbild för nyhet

Närmare 150 personer representerade näringslivet i Vänersborg vid höstens första FrukostForum. Morgonen handlade bland annat om trenderna på bostadsmarknaden och hur samverkan med näringslivet bidrar till kompetensförsörjning.

Näringslivschef Jill Stor sammanfattade sommarens evenemang, som fick en blöt start med Aqua Blå-festivalen. För första gången på 15 år fick man göra vissa anpassningar på grund av vädret - ändå slöt alla upp och det blev en härlig stämning precis som vanligt! Därefter följde publikrekord för Subkult-festivalen, Diggiloo med 5 800 i publiken och Lilla Paris Open, en nationell bouleturnering i Plantaget.

Jill berättade även om beslutet om en ny detaljplan för den västra delen av Norra Sanden, som möjliggör för ställplatser framåt, och att Norra Sanden blir den framtida placeringen för Gästhamn och marina. Då kommer Vänersborg kunna erbjuda fler centrumnära ställplatser för husbilar på Sanden, vilket är viktigt för vår platsattraktion. Det innebär också mer flöden av människor, som i sin tur ökar tryggheten.

Det byggs väldigt mycket runt om i Vänersborg och vår befolkning ökar. Med närhet till storstaden, det fina läget och en bra befolkningsstruktur tror PEAB Bostad på Vänersborg.

Fredrik Gustafsson, affärs- och projektutvecklare på PEAB Bostad AB, berättade om den senaste nybyggnationen Skeppsklockan i Vänersborg. 45 bostadsrätter mitt i centrala Vänersborg nu står inflyttningsklara, varav flertalet av dem redan är sålda. Fler fastigheter är på gång och när samtliga tre etapper som är planerade är klara, innebär det totalt 120 lägenheter.

"Vänersborg är en av de få kommuner som har ökat i sin befolkning, vilket är väldigt glädjande! Att det finns attraktiva och tillgängliga bostäder, är en viktig faktor för näringslivet. Det måste t.ex. finnas tillgång till bostäder för att locka ny arbetskraft till vår kommun. Och för flyttkedjorna är det viktigt med variation av utbudet av bostäder.” Jill Stor, näringslivschef

Lina Land, som driver Homestyling Trestad, är företagaren som vågar satsa och sticka ut med sitt företagstänk och sin inredning. Hon anlitas av såväl mäklare som privat – och företagskunder för att styla hem och kontor.

Lina och hennes kollegor bidrar med tips och tricks inför fotograferingar och försäljningar – med allt från kompletterande styling till fullmöbleringar. Idag har de sin verksamhet med både butik och lager i Vargön, i samma fastighet som tidigare inrymde möbelaffären Våra möbler.

Lina berättade att från början var hennes plan för yrkesval att arbeta som fartygsbefäl, men istället firar Homestyling Trestad 10-årsjubileum under nästa år.

Tre snabba inredningstips från Lina:

  • Välj en neutral bas och naturliga material - lätt att anpassa efter årstid!
  • Blanda hårda och mjuka material - ger ett levande hem!
  • Satsa på belysning – för funktion, stämning och som inredningsdetalj!

FrukostPuls är en ny programpunkt som gör nedslag i olika verksamheter och aktuella händelser i vår kommun.

Liliana Shepis och Almis Dzafic från Vänersborgs kommun berättade om Arbetsmarknadsenhetens arbete med breddad rekrytering. Man vill vidga perspektivet på kompetensförsörjning, ta tillvara och forma allas kompetenser.

Boka in onsdag 16 oktober då den planerade inspiration- och rekryteringsmässan går av stapeln. Det är en viktig dag för arbetsgivare och en mötesplats för att träffas och inspireras! Dagen är uppdelad på två tillfällen med olika fokus. Under förmiddagen handlar det om långsiktig kompetensförsörjning, då alla i åk 9 kommer för att få inspiration inför sitt kommande gymnasieval. Under eftermiddagen är mässan öppen för arbetssökande. Det är viktigt att ha en bred grupp av företag på plats för att attrahera så många som möjligt, så anmäl ditt företag redan nu: almir.dzafic@vanersborg.se

4 oktober anordnas en förberedande lunchträff på Ronnums Herrgård, där man kan få tips och råd inför kommande mässa.

Vi fick också veta mer om Ung Företagsamhets arbete med Framtidskoll som förbereder högstadieeleverna inför stundande vägval. Det handlar om allt från utökad kunskap om sin privatekonomi eller vilka arbetsmöjligheter det finns i kommunen till att man kan få tips för att skriva ett eget CV.

VBG Truck Equipment är en del av VBG Groups internationella industrikoncern med 2 000 anställda i 15 länder och med försäljning i ytterligare 50 länder.
Ola Hermansson, President VBG Truck Equipment, berättade om företagets engagemang för samverkan skola-arbetsliv. Ungdomarna är framtidens arbetstagare och Ola beskrev företagets satsning på teknik och natur kopplat till Vänersborgs kommuns högstadieelever.

Genom Herman Kreftings stiftelse bjuder VBG Truck Equipment in alla åttondeklassare i Vänersborgs kommun till ett besök på Universum. Att säkerställa framtida kompetenser är viktigt för såväl branschen som den framtida kompetensförsörjningen och detta är ett sätt för att öka intresset för naturkunskap och tekniska ämnen.

”Det är mycket glädjande att se hur VBG Group engagerar sig i framtidens kompetensförsörjning och väcker elevernas intresse för naturvetenskapliga och tekniska ämnen. Det är med företagens hjälp som vi kan så frön och skapa nyfikenhet för olika yrken och en förståelse för arbetslivet. Om vi tillsammans kan stärka skolungdomarnas intresse för arbetsmarknadens framtida behov, står vi mer rustade för en bra kompetensförsörjning på kort och lång sikt. VBG Group är ett strålande exempel på ett företag som aktivt bidrar till detta, något som Vänersborgs kommun är mycket glada och tacksamma för” Jill Stor, näringslivschef

Konferencier Erik Torstensson guidade oss genom programmet och som vanligt fanns det möjlighet att diskutera såväl bygglov som upphandling med våra kommunala representanter.

Anmälan till nästa FrukostForum, torsdag 10 oktober: https://app.emarketeer.com/ext/form/entry.php?m=386363add2a82f700edc6d4c77ff418afaa5d2c&Origin=Direct Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 september 2024