Gå till innehåll

Verktygsfält

Vänersborgs kommun har Blåljuskoll

Cecilia Eriksson, kvinna med långt blont hår och glasögon, klädd i rosa tröja, står framför en tegelvägg.

Cecilia Eriksson, kart- och mätningsingenjör på Vänersborgs kommun

45 kommuner i Sverige är hittills godkända och Vänersborg är nu en av kommunerna som har säkerställt att blåljuspersonal hittar rätt i krissituationer.

Vid en krissituation räknas varje sekund och då är det viktigt att blåljuspersonal inte behöver tveka på var de ska ta vägen. Att Vänersborgs kommun nu, som en av 45 kommuner i landet, är godkänd för Blåljuskollen, säkrar att blåljuspersonal hittar rätt i krissituationer.

För kommuninvånarna betyder det så klart en trygghet. Vi har säkerställt att vi nu levererar den information som polis, räddningstjänst och ambulans behöver för att hitta fram till rätt geografisk plats. Vi arbetar kontinuerligt med att hålla vår kartbas och adresser aktuella, så vi låg redan bra i fas, säger Cecilia Eriksson, kart- och mätningsingenjör på Vänersborgs kommun.

I Blåljuskollen, som är ett initiativ från Lantmäteriet och Trafikverket i samverkan med Myndigheten för säkerhetsskydd och beredskap, samlar kommunerna in och uppdaterar geodata, digital geografisk information, så att datan har den kvalitet som blåljusaktörer behöver i akuta situationer. Geodatan som kommunen håller uppdaterad innehåller information om bland annat adresser, byggnader, bilvägnätet och gång- och cykelvägnätet.

Det innebär att kartmaterialet visar rätt väg när blåljusaktörer behöver hitta rätt. Man ska kunna vara trygg i att kartorna visar rätt väg till platsen, vare sig man bor i en lägenhet mitt i staden eller i ett litet hus utmed en grusväg på landsbygden. Geodata är en förutsättning för samhällets utveckling, fortsätter Cecilia Eriksson.

Varje år görs en uppföljning av Blåljuskollen för att säkerställa att kommunen fortsatt är godkänd och håller god kvalitet på leverans. Därför är det viktigt att kommuninvånarna själva meddelar när förändringar sker.

Det är väldigt viktigt att fastighetsägare eller kommuninvånare meddelar oss om man till exempel ändrar sin ut- och tillfartsväg, bygger till eller ändrar fastigheten för fler lägenheter, byter lägenhetsnummer, vill göra adressändringar eller omvandlar en verksamhetslokal så att vi kan säkra att vår data fortsättningsvis stämmer. Det är bara att höra av sig till oss! Vi ändrar skyndsamt, avslutar Cecilia Eriksson.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 september 2024