Gå till innehåll

Verktygsfält

Hela Sverige plockar skräp

Exempelbild för nyhet

Den 21 september är kampanjen "Hela Sverige plockar skräp" - var med du också!

Vänersborgs kommun är medlem i Håll Sverige Rent, en ideell organisation som arbetar för att minska nedskräpningen i Sverige.

Den 21 september är det dags för kampanjen “Hela Sverige plockar skräp” som anordnas av Håll Sverige Rent. Denna dag bjuds hela Sverige in, från norr till söder, gammal som ung, att delta i en gemensam insats för att hålla vårt land rent och fritt från skräp.

Varför ska jag delta?

  • Miljöpåverkan: Genom att plocka skräp bidrar du direkt till en renare miljö och minskar nedskräpningen i naturen och våra städer.
  • Gemenskap: Det är en fantastisk möjlighet att träffa andra engagerade människor och göra något positivt tillsammans.
  • Utbildning: Skräpplockning är en praktisk aktivitet som lär oss om hållbarhet och vikten av att ta hand om vår planet.

Hur deltar jag?

  1. Anmäl dig! Besök Håll Sverige Rents hemsida och anmäl dig till Skräpplockardagen. Eller Håll utkik efter andra som har planerat skräpplockaraktivitet som du kan haka på! Var med när hela Sverige plockar skräp | Håll Sverige Rent (hsr.se) Länk till annan webbplats.
  2. Samla material! Använd påsar och handskar som du redan har hemma för att minska användningen av engångsplast.
  3. Plocka skräp! Gå ut och plocka skräp i ditt närområde. Ta med familj, vänner eller kollegor och gör det till en rolig aktivitet.
  4. Dela din insats! Ta bilder och dela din skräpplockning på sociala medier med hashtaggen #HelaSverigePlockarSkräp för att inspirera andra att delta.

Har du några frågor eller behöver mer information? Besök Håll Sverige Rents hemsida eller kontakta dem direkt.

Att tänka på när du plockar med barn:
Säkerhet först. Gå igenom vad som är säkert att plocka och vad som inte är det. Vassa och farliga föremål som glasbitar, sprutor och döda djur ska en vuxen ta hand om. Barn bör alltid ha handskar eller vantar när de plockar skräp. Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.

Tips:

  1. Använd handskar eller plockpinne! Detta skyddar dina händer från smuts och eventuella farliga föremål1.
  2. Ta med en påse eller behållare! Ha något att samla skräpet i, så att du enkelt kan transportera det till en papperskorg eller återvinningsstation.
  3. Sortera skräpet! Om möjligt, sortera skräpet direkt i olika kategorier som plast, metall och papper.
  4. Tvätta händerna noga efteråt! Använd tvål och vatten eller handsprit för att rengöra händerna efter att du har plockat skräp1.
  5. Fyll inte upp offentliga papperskorgar! Om du har mycket skräp, ta det till en större avfallsstation istället för att överfylla små papperskorgar.
  6. Ha roligt! Gör skräpplockningen till en trevlig aktivitet, kanske med en fika eller en tävling.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 september 2024