Gå till innehåll

Verktygsfält

”Sätt i gång!” är temat för årets Beredskapsvecka

Exempelbild för nyhet

Årets tema är en uppmaning till att stärka din egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar. Beredskap måste byggas i ett normalläge, annars kan det vara för sent. Det gäller såväl privatpersoner som kommuner, myndigheter och organisationer.

Det här händer i Vänersborg under Beredskapsveckan

Träff med Civilförsvarsförbundet

Kom och lyssna på när Civilförsvarsförbundet berättar mer om hur det är att engagera sig och ansluta sig till kommunens Frivilliga Resursgrupp (FRG).
Tid: Tisdag 24/9 kl.18.30
Plats: Lokalen Vänern i kommunhuset, Sundsgatan 29 i Vänersborg

Träffa Civilförsvarsförbundet och Röda Korset på ICA Kvantum

På ICA Kvantum kommer Civilförsvarsförbundet och Röda Korset att svara på frågor, dela med sig av tips och prata beredskap.
Tid: Torsdag 26/9 och fredag 27/9 kl. 13-18.
Plats: ICA Kvantum, Brogatan 4 i Vänersborg

Öva krisberedskap

Här kan du läsa mer om varför du och alla andra är viktiga i en krissituation. Och vad du kan göra för att förbereda dig bättre.

När krisen slår till är det lätt att känna sig hjälplös och otillräcklig. Men kom ihåg att kristider är samarbetstider. Alla har vi förmågor och kunskap som räknas när det är skarpt läge, både för att kunna klara oss själva och hjälpa andra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gör MSB:s test "Vem är du i krisen" och ta reda på vilka förmågor och kunskaper du har.

MSB, Vad skulle du vara bäst på i en kris? Gör testet här. Länk till annan webbplats.

Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp. Du kan själv öva och förbereda dig med övningar i fall krisen skulle komma. Här kan du kliva in i en fiktiv kris som pågår under sju dagar. Antar du utmaningen?

MSB, Sju dagar - Klarar du krisen? Länk till annan webbplats.

När du handlar åt en granne, upptäcker falska nyheter eller odlar grönsaker på innergården, så stärker du faktiskt hela Sveriges motståndskraft. Så som vi har hjälpts åt under pandemin behöver vi göra vid nästa kris också.

Förbered dig. Engagera dig. Det du gör spelar roll. Arbetet med Sveriges beredskap handlar om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

Förbered dig för kris (msb.se). Länk till annan webbplats.

  • skaffa hemberedskap så du klarar dig på egen hand i en vecka
  • öva din hemberedskap
  • kroka arm med en beredskapskompis eller en granne och förbered er tillsammans
  • gå en kurs i första hjälpen

Det viktigaste under en kris är att ha dricksvatten, mat och värme, samt att kunna ta emot viktig information. Du kan läsa mer i broschyren "Om krisen eller kriget kommer", vilken skickades ut till alla hushåll i hela Sverige under krisberedskapsveckan 2018.

Läs broschyren Om krisen eller kriget kommer på msb.se Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 september 2024