Gå till innehåll

Verktygsfält

Summering FrukostForum 10 oktober

Exempelbild för nyhet

Torsdag 10 oktober var det dags för höstens andra FrukostForum, som arrangeras av Näringslivsavdelningen.

Konferencier Erik Torstensson och näringslivschef Jill Stor guidade oss genom en spännande morgon som andades framåtanda och platsattraktion.

Explore Our Big Five

Turistchef och VD för Visit Trollhättan-Vänersborg Maria Engström-Weber presenterade Explore our Big five, destinationens nya kommunikationskoncept. Vårt gemensamma turistbolag har fått ett nytt utseende, med visionen ”Trollhättan Vänersborg är en plats man bara måste uppleva minst en gång i livet”. Ambitionen är att man ska hitta det lilla extra när man besöker oss och fokus ligger på platåbergen, älven, innanhavet Vänern, innovationskraften och kulturen. Det nya uttrycket kommuniceras som en destination med hjälp av bilder och fem fokusområden; Sweden´s Rocky Mountain, Sweden´s Mississippi River, The Pacific Ocean of Sweden, The Cradle of Creativity och Two cities One heart.

Maria är en fantastisk ambassadör för vår destination och representerar såväl Trollhättan och Vänersborg som Sverige vid olika mässor runt om i Europa under året. Explore Our Big Five har dessutom fått vara med i tidskriften National Geographic. Vi fick även ta del av färsk besöksstatistik från sommaren 2024, där antal utländska gästnätter januari – augusti hade en ökning med 37,2 % i vårt område, jämfört med förra året. En stor andel av ökningen ligger hos campingarna.

Kolla in den nya turistguiden: https://www.vastsverige.com/contentassets/f2f282cd5ff948f18bcb8452e94ae483/2024-touristguide_swe_webb.pdf/ Länk till annan webbplats.

FrukostPulsen

Programpunkten FrukostPulsen gör nedslag i olika verksamheter och lyfter aktuella händelser i vår kommun.

Den nya näringslivsrankingen visade, efter flera års uppgång, ett tapp för Vänersborg. Vissa faktorer ligger utanför kommunens kontroll och det pågår olika åtgärder för att förbättra företagsklimatet i Vänersborg, som exempelvis arbetet med Tillväxt och Tillsyn och Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram.

”Vi är naturligtvis inte nöjda och det sporrar oss att bli bättre”
Jill Stor, näringslivschef

Mia Dahlén från Forum Vänersborg presenterade mässan Dryck & Deli som återkommer efter årets succé! Boka redan nu in 28 februari - 1 mars 2025, på Kulturhuset i Vänersborg. Dessutom fick alla deltagare möjlighet att testa på hur enkelt det är att handla med Forum Vänersborgs presentkort och appen CityPlay.

”Ladda ner appen CityPlay och upptäck alla lokala erbjudanden!”
Mia Dahlén, Forum Vänersborg

Malin Haglund, enhetschef Kultur, presenterade årets Kulturvecka 21–27 oktober, som arrangeras tillsammans med det lokala föreningslivet. Det mesta är gratis att ta del av under veckan, hela programmet hittar ni här: Kulturveckan | Vänersborgs kommun (vanersborg.se) Länk till annan webbplats.

”Testa något nytt eller fördjupa dig i något som du redan gillar!”
Malin Haglund, enhetschef Kultur

Som fjärde kommun i landet, ansluter sig Vänersborgs kommun sig till den nationella tjänsten Mina Ombud. Det kommer att underlätta vardagen för många och innebär bättre service till företag. Läs mer: Nu införs digitala fullmakter för företag | Vänersborgs kommun (vanersborg.se) Länk till annan webbplats.

Kommunalrådet Mats Andersson (C) kommenterade den positiva nyheten att utvecklingen i Vänersborg har vänt och för första gången på tio år är andelen elever i de kommunala grundskolorna med behörighet till gymnasiets yrkesprogram över riksgenomsnittet.

”Ett långsiktigt arbete som ger resultat!”
Mats Andersson, kommunalråd (c)

Jill uppmanade alla att nominera lämpliga kandidater till Unga Dalslandspriset, där unga företagare kan vinna 25 000 kr för framgångsrikt företagande i Dalsland. Ansök eller nominera senast 25 okt, läs mer: Unga Dalslandspriset - Västra Götalandsregionen (vgregion.se) Länk till annan webbplats.

Under FrukostForum tilldelades målare Caroline Ottosson och frisör Emma Henriksson sina gesällbrev, som är Hantverkarnas egen kvalitetsgaranti. Företagarna i Vänersborg; Lennart Svensson, vice ordförande och Rune Karlsson, ålderman, delade ut dem tillsammans med några visdomsord på vägen.

Ny Näringslivsstrategi

Den nya näringslivsstrategin är snart är på väg upp till kommunfullmäktige och tillsammans med våra tre kommunalråd Benny Augustsson (S), Henrik Harlitz (M) och Mats Andersson (C) presenterades arbetet.

”Strategin är vägledande för strategiskt arbete och det är man överens om. Det är viktigt för att kunna skapa förutsättningar för befintliga företag och nya etableringar. Vi ska ha en framtidstro och tänka långt framåt, inte bara här och nu utan vara bra rustade när det tar fart ordentligt”
Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande

Näringslivsstrategin med tillhörande handlingsplan och aktiviteter är ett omfattande arbete som har pågått i ungefär två år. Det är ett politiskt antaget styrdokument som visar riktningen för arbetet och är baserad på hur den regionala utvecklingsstrategin är uppbyggd. Arbetet är väl förankrat, vilket är viktigt då det sträcker sig över flera mandatperioder.

”Vi ska ha ett ägandeskap av näringslivsstrategin tillsammans, det är viktigt för Vänersborg, regionen och samhällsutvecklingen. Infrastruktur är en oerhört viktig pusselbit. Vi behöver komma överens och kroka arm för att nå gemensamma mål”.
Mats Andersson, Kommunalråd (C)

Den nya näringslivsstrategin består av sju prioriterade strategiska utvecklingsområden:

  • Företagsdialog och service till företag
  • Etablering och tillväxt
  • Infrastruktur och digitalisering
  • Innovation och omställning
  • Kompetensplanering
  • Attraktionskraft
  • Hållbarhet

”Det är en väl förankrad näringslivsstrategi. Jag vill också påtala vikten av att vi jobbar tillsammans över mandatperioderna. Kompetensplanering kan vara en av de svåraste frågorna, där behöver man verkligen vara steget före”
Henrik Harlitz, Kommunalråd (M)

Jill betonade också vikten av Näringslivsrådet, som är en viktig kärna i vårt arbete med företagsklimatet, med representanter från politiken, Vänersborgs kommun, Arbetsförmedlingen, Kunskapsförbundet Väst, Visit Trollhättan-Vänersborg och Företagarorganisationer. Genom näringslivsrådet kanaliseras frågor som berör näringslivet, mellan företagen och kommunen.

Platsattraktion

Playa Del Sanden är en del av Aqua Blå-festivalen, som startade med en beachvolleyturnering för över 20 år sedan. Grundarna Tim Arvidsson och Robert Mayborn har sedan dess skapat en otrolig succé med nationella artister för unga vuxna.

Oktobermarknaden är ett annat av Vänersborgs största evenemang med lång tradition och det har blivit en riktig hemvändarhelg. Årets nyhet är Marknadstältet - ett 600 kvm uppvärmt tält, som är en samverkan mellan Folkets Hus och Playa Del Sanden. Tillsammans kommer de att erbjuda After Work på fredagen och Marknadsbaluns med hemvändarfest på lördagen. Folkets Hus VD Carl Ceder och Tim Arvidsson, en av grundarna till Playa Del Sanden, berättade om deras nya gemensamma satsning och hur den ska bidra till att öka stadens attraktion.

Folkets Hus har för övrigt ett imponerande program under hösten, med artister som lockar besökare från många olika platser i såväl Sverige som utomlands.

”Som det har rapporterats om den senaste tiden har mindre orter har svårt att hålla ett konstant nöjesutbud. Tillfälliga evenemang som förstärker det befintliga utbudet blir därför oerhört viktiga för att skapa en levande och attraktiv plats som man vill leva, bo och verka i”
Jill Stor, näringslivschef

Våra kommunala representanter fanns som vanligt på plats och erbjöd möjligheten att diskutera såväl bygglov som upphandling.

Nästa FrukostForum 14 november, anmäl dig här:
https://app.emarketeer.com/ext/form/entry.php?m=386364a8bfcd4d670ddddadb7a4f5eadcd743c3&Origin=Direct Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 oktober 2024