Gå till innehåll

Verktygsfält

Almsjuka i Vänersborg

Exempelbild för nyhet

Almsjukan breder ut sig bland almarna i centrala Vänersborg och många träd kan behövas tas ned.

Almsjuka kan drabba alla inhemska arter av alm och orsakas av en svamp. Spridningen sker via sporer som överförs av en skalbagge, en almsplintborre, eller via rotkontakt med andra smittade träd. Sjukdomsförloppet kan gå mycket snabbt, ett träd kan insjukna och dö på bara några veckor.

Almarna har varit en viktig del av Vänersborgs stadsbild sedan en mycket lång tid tillbaka, men många almar har också blivit drabbade av sjukdom. Sommaren 2023 såg vi en dramatisk förändring hos träden med många almar i Skräckleparken som drabbats av almsjuka på kort tid och vi blev tvungna att fälla 15 almar. Sju av träden var dessutom i detta fall skyddsvärda träd, vilket innebär att de var grövre än en meter i diameter i stammen.

Nu under sommaren 2024 har vi sett att ytterligare ett 20-tal almar har dött i Skräckleparken och behöver tas ner. Det dör också almar på andra ställen i stan, bland annat har vi tagit ner en död alm på Östra vägen. Många träd i kulturaxeln är almar och det finns en stor risk även där för att många träd blir drabbade samtidigt. En död alm togs ner vid lekplatsen i Plantaget nu i höst och fler kan på kort eller lång sikt behöva tas ner.

Konsekvenser av fällda träd
Vi behöver ta ner redan döda träd som är angripna av sjukdom i centrala Vänersborg. Det görs senare i höst eller i vinter, när fågellivet inte är lika aktivt. Vi gör också en inventering för att se hur det övriga almbeståndet mår och fäller träden allteftersom som de blir angripna av svamp.

Konsekvenserna av att många almar försvinner samtidigt är att stadsbilden blir kraftigt påverkad och förändrad. Almarna i framför allt Plantaget har ett högt kulturhistoriskt värde som troligtvis kommer gå förlorad.

Träden är viktiga ur miljösynpunkt, eftersom de hjälper att ta hand om luftföroreningar och att suga upp regnvatten. De har också kylande effekt och motverkar det allt varmare stadsklimatet. Träd är en viktig del av ekosystemet och bidrar till livsmiljöer och mat för bland annat fåglar, insekter, mossor och lavar.

Träden är en förutsättning för den biologiska mångfalden och de träd som dör kommer att ersättas med nya träd. I vissa fall kan delar av ett träd stå kvar som en högstam eller trädruin, död ved är en viktig livsmiljö för många arter. Stockar och ris kan även komma att användas på andra kreativa sätt som både gynnar biologisk mångfald och skapa mervärde på platsen.


Planen framåt
Vi ersätter de sjuka almarna med nya träd och valet av träd beror på vad som är lämpligt för miljön och sammanhanget som trädet ska planteras i. Vår plan är att ersätta almarna med andra arter av inhemska ädellövträd där det är möjligt och vi önskar en större mångfald av trädarter för att minska risken för eventuella framtida trädsjukdomar. I vissa fall kan en del av trädet få stå kvar som levnadsmiljö för djur och insekter.

Kommunens almbestånd har varit sjukdomsdrabbad under många år, men 2023 såg vi en dramatisk förändring hos träden. Tidigare har det varit något träd här och där som har varit drabbat, men nu är det flera träd på samma plats som har blivit sjuka eller riskerar att bli sjuka.

Vanliga kännetecken på almsjuka är att träden får ett tunt lövverk eller har vissna eller gula blad och intorkade grenar. Se bilden på exempel på hur almsjuka ser ut.

 

Bild på en död alm

Vaccination är en mycket kostsam åtgärd och innebär också en stor arbetsinsats. Vaccinering kan heller inte rädda en redan insjuknad alm och alla sjuka träd behöver snabbt tas bort och destrueras. Almsplintborren flyger längre sträckor och man behöver ha kontroll på alla almar inom ett stort område för att kunna säkra sig för spridning av almsjukan.

Vi har bedömt att det inte är möjligt att begränsa almsjukan som är spridd över så gott som hela utbredningsområdet för alm i Sverige. I andra kommuner där vaccination av almar utförts har i flera fall vaccinerade almar ändå smittats av almsjukan.

Ser du en alm med sjukdomssymptom på kommunal mark, tar vi gärna emot en felanmälan i vårt system för felanmälningar. Gör din felanmälan på Felanmälan Vänersborg

Om du har en död alm finns det flera vägar att gå. Du kan välja att ta bort trädet och förslagsvis plantera ett nytt friskt träd av annan sort. Om trädet inte utgör en risk för person och egendom kan du också välja att behålla det som en högstam, eller använda delar av det till en faunadepå eller risstaket.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 oktober 2024