Gå till innehåll

Verktygsfält

Hur klarar man ekonomin i januari?

Exempelbild för nyhet

Den frågan är det många som funderar över efter jul och nyårsfirandet. Här får du goda råd av Konsument Vänersborg.

Det är alltid bra om man försöker få kontroll över hur den ekonomiska situationen ser ut. Det får man genom att göra en budget.

Till hjälp finns Konsumentverkets tidning ”Koll på pengarna” som går att ladda ner från deras hemsida. www.konsumentverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Har du svårt att ladda ner tidningen kan du höra av dig till kommunens konsumentkontor så hjälper de till.

Om du tycker att det är svårt att göra en budget själv kan du kan ta hjälp av din budget- och skuldrådgivare i kommunen där du bor. Där kan du få kostnadsfri och opartisk rådgivning kring din ekonomi.

Om du inte klarar att betala?

Om du inte kan betala är rådet att ta kontakt med fordringsägaren (den som du är skyldig pengar). Tala om hur situationen ser ut och fråga om du kan få dela upp betalningen på flera gånger. Tänk på att vara realistisk. Om de erbjuder uppdelad betalning på två gånger och du vet att det inte är tillräckligt för dig utan du kanske klarar det på tre eller fyra gånger, så säg det till dem.

Om du måste prioritera?

När pengarna inte räcker och du måste prioritera dina betalningar är det bra att tänka HEM i första hand.

H står för hyra och hemförsäkring,

E står för el

M står för mat och mediciner.

Dessa räkningar betalar man i första hand och sedan tar man övriga som också kan prioriteras. Ring till dem som du inte klarar av att betala till i tid.

Var ska man börja?

Ta hjälp av ”Koll på pengarna” eller ta fram ett kollegieblock och skriv ner dina inkomster och dina fasta utgifter för månaden.

Sen kan du se över vad du gör med dina pengar. Har du onödiga småsaker som du gör, till exempel fikar på stan, köper kvällstidningar med mera, har gymavtal och sen går du inte och tränar? Hör gärna av dig till vår konsumentvägledare för rådgivning om du har svårt att hålla ordning på vad du har för avtal.

Du kan också börja skriva ner alla utgifter under en period för att se vad du gör med dina pengar. Då hittar du de inköp som du gör fast du inte tänker på det. Onödiga saker och småbelopp kan bli stora på ett år.

Exempel:

Fika på stan 85 kr/v blir 4420 kr/år

Tidning 60 kr/vecka blir 3120 kr på ett år

Börja nu så blir det lättare nästa januari

Försök att plana ut och fördela dina kostnader så att det inte är en berg- och dalbana. Exempelvis så kommer kanske bilskatt eller försäkringar en gång om året. Försäkringen kan du lägga som månadsbetalning istället och bilskatten kan du dela med 12 för att få ett månadsbelopp och sedan sätter du av den summan på ett betalkonto.

Fundera också på om du verkligen behöver alla grejer.

Har du frågor eller om det känns betungande kan du ta med din konsumentvägledare och budget och skuldrådgivare i din hemkommun.

Du kan e-posta oss på konsument@vanersborg.se eller ringa via växeln 0521–72 10 00 eller direkt:

Konsumentvägledare Tina Lundström 0521 – 72 10 99

Budget- och skuldrådgivare Emma Olausson 0521 – 72 24 77

Budget- och skuldrådgivare Laila Haglund Martinsson 0521 – 72 24 60

Vill du komma i kontakt med konsumentvägledaren kan du även scanna QR-koden här nedanför. Då förbereder du samtalet genom att svara på några frågor.

Konsumentkontoret qr-kod frågor inför möte

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 januari 2025