Gå till innehåll

Verktygsfält

Hemsortering

Snart blir det enklare att återvinna!

Förberedelser pågår för att införa hemsortering i Vänersborg. Med hemsortering behöver du inte längre åka till återvinningsstationen för att sortera förpackningar av papper, plast, metall, glas, tidningar, batterier och ljuskällor utan kan istället sortera enkelt hemma i egna återvinningskärl tillsammans med matavfall och restavfall i så kallade fyrfackskärl.

Under hösten 2025 börjar vi köra ut nya kärl till villor i tätorterna Vänersborg, Brålanda, Frändefors och Vargön. Under 2026 får villor och fritidshus på landsbygden sina nya kärl. Allt ska vara färdigt till 2027.

Enligt krav från EU måste förpackningsåtervinningen i Sverige öka senast 2030. Fortfarande är det så att en tredjedel av det som slängs i restavfallet är förpackningar som istället skulle kunna gå till återvinning. Med hemsortering blir det enklare för alla att sortera rätt. På det här sättet är du med och bidrar till en mer hållbar miljö och framtid.

Du som bor i villa och fritidshus får två kärl med fyra fack vardera och där sorterar du restavfall, matavfall, förpackningar och tidningar. Med kärlen kommer en liten behållare för batterier och glödlampor som du hänger på valfritt kärl inför tömning. De nuvarande bruna och gröna kärlen ersätts alltså av två större kärl med fyra fack i varje kärl. De nya kärlen har dessutom en ID-märkning för att undvika till exempel missade tömningar.

Du som bor i lägenhet och har frågor om hemsortering, kan kontakta din fastighetsägare/styrelse.

Sopbilen som hämtar avfallet i de nya fyrfackskärlen är specialgjord och har fyra separata fack inuti. Den ser ut som en ”vanlig” sopbil på utsidan, men respektive material hamnar i rätt fack direkt i bilen. Därför det viktigt att du sorterar rätt i kärlet så att förpackningen går vidare till rätt återvinning efter omlastning.

Under hösten 2025 inför vi hemsortering i tätorterna Vänersborg, Brålanda, Frändefors och Vargön och under hösten 2026 för villor och fritidshus på landsbygden. Senast 2027 ska alla ha tillgång till sortering hemma enligt beslut från regeringen.

Avfallstaxorna justeras årligen, men det nya insamlingssystemet ska inte medföra extra höjda justeringar utifrån vad vi vet idag (januari 2024). Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att fram ett ersättningssystem som ska täcka Kretslopp och vattens ökade kostnader. Hur det ersättningssystemet ska utformas vet vi ännu inte.

Antal kärl: 2 stycken. Kärlen är markerade med siffror, 1 och 2. Varje kärl är också märkt med fastighetsbeteckning.

Sortering: De nuvarande bruna och gröna kärlen för matavfall och restavfall kommer att ersättas av två större kärl med fyra olika fack i varje. Facken har olika storlek och dekaler som tydliggör vilket avfall som ska sorteras i vilket fack. I de sammanlagt åtta facken sorteras:

Kärl 1, tömning varannan vecka:
Matavfall
Pappersförpackningar
Färgade glasförpackningar
Metallförpackningar

Kärl 2, tömning var fjärde vecka:
Restavfall
Plastförpackningar
Ofärgade glasförpackningar
Tidningar

Extra behållare: Dessutom följer det med en liten separat behållare för sortering av glödlampor och batterier. Behållaren kan sedan hängas på valfritt kärl vid behov av tömning.

Måtten på kärlen: Ett standardskärl för hemsortering (fyrfack) är lika stort som dagens trädgårdsavfallskärl.

Volym: 370 liter
Bredd vid hjul: 770 mm
Bredd vid sarg: 750 mm
Djup: 850 mm
Total höjd: 1 070 mm

Tänk på att varje hus får två kärl i ovanstående mått. Om du vill beräkna platsen för kärlen bör du tänka 2 x 1 meter i bredd.

Det finns särskilda riktlinjer för hur framkomligheten för en sopbil ska se ut. Det handlar framför allt om arbetsmiljökrav för att personalen som kör bilen ska känna sig trygg i att inga olyckor kommer att ske. Det ska också vara säkert för boende och säkerheten på plats. Vi vill inte att någon ska skada sig för att sopbilen behöver backa på en plats med skymd sikt till exempel. Vi kommer att göra en inventering av samtliga kunders vägar under 2024-2025 och meddela om det behöver göras åtgärder på vägen.

Samtömning: Att dela kärl med grannen, så kallad samtömning, kommer att vara möjligt även med fyrfackskärl. Formerna för samtömning med hemsortering är inte klara än och mer information kommer närmare införandet.

Extra sopkärl: Om volymen för restavfall (140 liter) inte räcker till kan du beställa ett extra kärl som töms var fjärde vecka. Mer information samt kostnad kommer närmare införandet av hemsortering.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 september 2024