Gå till innehåll

Verktygsfält

Filmårskommun 2023

I samarbete med Göteborg Film Festival Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har Vänersborgs kommun varit utsedd till filmårskommun 2023. Vi har arrangerat olika typer av filmvisningar och filmaktiviteter, och synliggjort film som konstform. Vi tackar Göteborg Film festival för samarbetet och till alla samarbetsparter som bidragit till året. Framför allt ett stort tack till alla filmälskare som kommit till våra arrangemang!

Så här såg vårt filmkommunår ut:

  • Göteborg Film Festival visades i Vänersborg
    Den 27 januari invigdes årets upplaga av Göteborg Film Festival på biograf Draken i Göteborg. Synkront runtom i landet visades invigningsfilmen Exodus. På Stora Biografen i Vänersborg möttes man av filmmingel i den vackra foajén och biobesökarna bjöds på popcorn, godis och dryck. Invigningen arrangerades i samarbete med Vänersborgs Filmstudio.

    Övriga lokala filmvisningar i Vänersborg under Göteborg Film Festival:
    Söndag 29 januari kl. 18.00-20.00 Hélène & Mathieu
    Onsdag 1 februari kl. 18.00-20.00 Passagerare i natten
    Torsdag 2 februari kl. 16.00-18.00 Kortfilmstävlingen Startsladden

  • Vänersborgs Filmstudio
    Den lokala filmföreningen Vänersborg Filmstudio bidrog också till filmåret med sitt filmprogram varannan söndag under vår- och höstterminerna. Läs mer om programmet och föreningen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Filmkonst i konsthallen
    Vänersborgs konsthall presenterade filmutställningen 5 Sekvenser. En internationell grupputställning där fem kortfilmer visades och gav perspektiv om orättvisan och skörheten i att vara människa i dagens verklighet. De fem konstnärerna var: Alketa Xhafa Mripa, Azadeh Zaghi, Gabriel Gabriel Garble, Larissa Sansour och Phumulani Ntuli. Vernissage 25 mars - 20 maj. Läs mer här. Öppnas i nytt fönster.

  • Skolbio
    I Vänersborg finns en utbygd kulturgaranti för våra förskole- och grundskoleelver. Öppnas i nytt fönster. Varje läsår får fyra årskullar uppleva på skolbio. Våra 3-åringar, förskoleklass, årkurs 4 och 8 ser film på riktig biograf.

    Under höstterminen väljer eleverna vilken film de vill se genom en stor omröstning i klassrummet, där de kan välja mellan fyra olika filmer och filmgenrer per årskull. Därefter samlas eleverna på vårterminen på Stora Biografen eller Sagabiografen i centrum för att se vinnarfilmerna. I år var omröstningarna rafflande in i det sista. Vinnare blev:

    Räkna med Pino för treåringarna
    Latte Igelkott och den magiska vattenstenen för förskoleklass
    Lille Allan, den mänsklige antennen för årskurs 4
    Krig och Gagarine för årskurs 8

  • Familjelördag - Bio för hela familjen!
    Varje år blir en av skolbiofilmerna även en offentlig familjelördag-arrangemang: Latte Igelkott och den magiska vattenstenen visades kostnadsfritt för våra invånare lördag 25 mars på Stora biografen, och många kom för att njuta av bio tillsammans!

  • Utomhusbio med Kommunkoreograferna
    Torsdagseftermiddagen den 18 maj bjöd Kommunkoreograferna på ett blockparty i Centrumparken i Brålanda. En tillställning för hela familjen, där den prisade hiphopdokumentären Shake the dust visades på storbild, besökarna bjöds på popcorn, ansiktsmålning och spontandans.

    Fredagkvällen den 19 maj bjöd Kommunkoreograferna in till en intensiv och surrealistisk konstupplevlese i det gamla bruket i Vargön. I industriruinen tog ett 60-tal besökare chansen att uppleva graffiti, live-musik, DJ, alkoholfri sangria, och dans. Climax, en fransk dansskräckfilm visades på bioduken ackompanjerade av solnedgången. En unik upplevelse utöver det vanliga i en otrolig miljö. Så här såg det ut. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Vårsoaré med Musik- och kulturskolan
    8 maj anordnades konsert med Big Pack, Vargöblåset, Stråkorkestern, Singo, Nonstop och Teatergrupp F-2. Det bjöds på skön och pampig filmmusik och teatergruppen skådespelade.

  • Filmtema på årets Sommarsalong
    Sommarens utställning Sommarsalong i Vänersborgs konsthall, valde att under filmåret ha temat mise en scéne, en filmterm som betyder att iscensätta. Vem som helst fick lämna in konstverk på temat, som resulterade i utställningen Sommarsalong som visades för allmänheten 28 juni - 26 augusti.

  • Utomhusbio/Open Air under Sommarscen
    I samarbete med Göteborg Film festival visades den prisbelönta filmen Triangle of Sadness av regissören Ruben Östlund som utomhusbio. Filmen visades på Dalaborgsparken den 16 augusti och männsikor strömmade till för att hinna fika, mingla och umgås och lyssna till ett live-band som framförde filmmusik innan bion började.

  • Barnen på förskolan Kastanjevägen har skapat film!
    Under höstterminen fick barnen på Kastanjevägens förskola träffa utbildade filmpedagoger och arbeta filmskapande. Arbetet syftade till att stärka språkutveckling med film som metod. Barnen som är i åldrarna 1-5 år fick samtala om film, prata om hur filmning går till och testa att själva filma. Både barn och pedagoger var positiva till projektet, som genomfördes med stöd från Svenska Filminstitutet. Arbetet fortsätter leva vidare på förskolan genom arbetsmaterial och appar som förskolepedagogerna ska försöka integrera i förskolans kommande arbete.

  • Danselever skapar dansfilm med professionella dansare och filmare
    Under höstterminen har danselever i musik- och kulturskolan medverkat i kulturprojektet Community art lab Sweden (CALS), där ungdomar från hela Sverige får chans att möta professionella kulturutövare. I Vänersborg har danseleverna i musik- och kulturskolan arbetat tillsammans med dansgruppen Kompani Katapult. Dansfilmerna har utgått från temat plats och identitet. Filmerna visas 1 december i Gröna salen i Vänersborgs bibliotek, och kommer även att finnas på den här digitala scenen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  

  • Film på Vänersborgs huvudbibliotek
    Vänersborgs huvudbibliotek visar knattebio och seniorfilm under terminerna, så även under filmåret. Med ditt lånekort kan du dessutom alltidlåna hem streamade filmer genom tjänsten Cineasterna.

  • Film under Kulturveckan
    Under Kulturveckans invigning lyftes filmkommunåret genom en utställning på biblioteket där de filmaktiviteter som vi hade genomfört dittills visades upp. Dessutom var danslärarna och danseleverna från musik- och kulturskolan & Danspoolen på plats för att visa sina egenskapande dansfilmer.

    Vänersborgs konsthall erbjöd invånarna att se filmen "I koltrastens land" tillsammans på Sagabiografen, med eftermingel, konstvisning och ajvarbjudning i konsthallen.

    I Åttersruds bygdegård visades filmen om Pettson & Findus av Sven Nordqvist. Vänersborgs Filmstudio visade Ellos Eatnu - låt älven leva av Ole Giæver i Stora biografen.

  • Prisma Film festival
    Göteborg Film festival arrangerar Prisma som är barnens filmfestival. Den pågick i Göteborg 25-30 oktober, och i Vänersborg visade vi film för barn och unga under skoltid och på fritiden. Prismas tema var Japan och anime.

    I Vänersborgs bibliotek visades två kortfilmspaket för allmänheten. Ett riktade sig till 3-5 åringar, de andra hade tema Japan för barn mellan 5-8 år. Skolelever i årskurs 6 fick erbjudande av att se anime-filmen Blue Thermal, som hade Sverigepremiär under festivalen. Förskolebarnen fick chans att ta del av Prismas kortfilmspaket för yngre barn.

  • Filmmånad i Timjan
    Timjan, som är en kreativ mötesplats för dig mellan 13-25 år, har sin verksamhet i nedre plan i Vänersborgs huvudbibliotek. Varje tisdag och torsdag erbjuds kostnadsfria skapande aktiviteter. I november månad utgick aktiviteter från temat film. De har bland annat skapat egna filmer och sett på olika filmer. Timjans filmmånad avslutades med att deras filmklubb som består av unga med särskilt filmintresse, åkte till Novemberfestivalen i Trollhättan för att möta nyskapade film och filmkreatörer.

  • Inspelning pågår!
    Visste du att många svenska filmer är inspelade i vår kommun? Vänersborgs kommun och omgivningar är en frekvent och återkommande inspelningsplats för svenska filmer. I år är exempelvis grottorna i Västra Tunhem inspelningsplats för delar av den kommande familjefilmen "Håkan Bråkan 2". Mer information om Film i Väst och deras produktioner kan du läsa här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vänersborgs filmårskommun uppmärksammat i media

Filmkommunåret i Vänersborg uppmärksammandes av filmsajten Moviezine.
Här kan du läsa ett reportage i det digitala filmmagasinet. Länk till annan webbplats.

Lokaltidningen TTELA publicerade i juni ett reportage om filmåret i Vänersborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 januari 2024