Gå till innehåll

Verktygsfält

På väg 45 - AiR

Tillsammans med de två kommunala konsthallarna i Trollhättan och Åmål genomfördes projektet På väg 45 mellan 2022-2024.

Ett residens för konstnärer och kreatörer

Projektet På väg 45 var ett samarbete mellan tre konsthallar. Det utformades till ett Artist-in- Residence-program (AIR) där den konstnärligaprocessen var i fokus. Syftet med projektet var att konsthallarna ville utveckla och stärka nätverkandet och närvaron av konst, konsthallar och konstnärer i de respektive tre kommunerna.

Under våren 2024 genomfördes den tredje och sista omgången av AIR-programet. Det har lett till stärkta nätverk mellan de kommunala konsthallarna och med konstnärer och kulturutövare både lokalt och externt samt en stärkt samtidskonst närvaro i våra kommuner. I projektet lyftes samtal och frågor om konsthallen som rum, mötesplats och plattform.

Projektet resulterade i ett residens där sex konstnärer och kreatörer per år gavs ett stipendium uttaget av en jury. År ett bestod juryn av representanter från konsthallarna. Under år två och tre var juryn förstärkt av fjolårets sex residenter.

Konsthallarna upplät under fyra veckor utställningshallarna till två residenter vardera att nyttja hallarna efter behov. De gavs logi och en materialbudget. Under de fyra veckorna erbjöds residenterna även arvoderat deltagande i tre seminarium, ett i vardera konsthall där residenterna fick möjlighet att presentera sina arbetsprocesser.

Artist in Residence-programmet finasierades av konsthallarna och med stöd från Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen.

Residenter 2024

Cyntia Botello

Cyntia är dansare, koreograf och filmskapare. Under residenset arbetade hon med att skapa en filmserie med korta dansfilmer som utforskar olika platser i Vänersborg.

Hon välkomnade alla med ett intresse för dans och koreografi att delta i hennes utforskande runt om i staden.

Konsthallen i Vänersborg omvandlade Cynthia till en mötesplats för filmvisningar, träningsplats för dans, visuella rörelseinttryck och samtal kring koreografi och film.

Reyhaneh Mirjahani

Under residenset bjöd Reyhaneh in vänersborgarna till att delta i undersökandet av gästfrihet, kommunikation och relationen med kroppsobjekt. Verket växte successivt att fram och tog plats i konsthallen under residensets gång.

Hennes arbete tog avstamp i ett av hennes tidigare installationarbeten, ”Don’t leave your cup behind”, där sociala dynamiker och berättelser stod i fokus.

Linnea Lindberg

Linnea arbetade med två parallella spår. Dels skrivandet, som är en tematisk och
poetisk del, dels ett skapande i form av installation-, skulptur- och teckningsarbete.

På konsthallen i Trollhättan arbetade Linda med att bygga en installation som förändrades över tid. Titeln för projektet är ”Horisonten är ett ingenmansland”. I fokus stod undersökande och utforskande av litteratur.

Jenny Johansson

Under sitt residens arbetade Jenny med sitt konstverk ”Technostenar”, ett verk som döpts efter en term som används för att benämna de spår människan lämnar efter sig på jorden och i rymden, som rymdskrot. Hennes arbete samverkade med både konsthallens utställningsrum och med dess besökare.

Jenny gör utforskande i materiella hierarkier och spekulativa historieskrivningar.

Therése Olsson

I dialog med Åmål som plats utforskade Therése så väl människans som hennes egen personliga relation till gäddan. Ett djur omhuldat av myter och som inte sällan nämnts som sjöns härskare. I utforskandet av vår relation till gäddan har Therése tidigare skapat verk som ”Sjörået”, en regnkappa av gäddskinn med tofsar av fiskelina, en symbol för skydd av regn.

I konsthallen öppnade Therése upp för besökare att beskåda gäddskinns-garvning och performance.

Kajsa G. Eriksson

Kajsa är bildkonstnär och arbetar med platser där intressekonflikter förekommer.

Under sin tid i Åmål arrangerade Kajsa ett konstnärligt fältmåleri, lite likt ett träningspass. Kommuninvånare bjöds in att delta i fältmålandet och tillsammans bygga ett arkiv med bilder av Åmåls biologiska mångfald.

Konsthallen i Åmål nyttjas under residensets fyra veckor som verkstad och seminarierum.

Medverkande residenter 2022 och 2023

Under premiäråret 2022 deltog konstnärerna Emilia Brodén, Alexander Svensson (Vänersborgs kosnthall), Carmen Olsson, Pernilla Eskilsson, (Trollhättans konsthall) Johan Björklund, Julia Riordan (Åmåls konsthall).

Under På väg 45 2023 deltog konstnärerna Haifa Safa, Johan Lundborg (Vänersborgs konsthall). Elin Wikström, Maja Bakken (Trollhättans konsthall), Karon Nilzén, Sepa Sama (Åmåls konsthall).

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 februari 2025