Kemikalieförteckning
Vad är en kemikalieförteckning?
En kemikalieförteckning är en sammanställning över de kemiska produkter samt biotekniska organismer som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risker från hälso- eller miljösynpunkt. Vad förteckningen ska innehålla framgår av egenkontrollförordningen (7 § Förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll).
Vem behöver upprätta en kemikalieförteckning?
Kravet gäller för den som yrkesmässigt bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som omfattas av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt 9 eller 11-14 kap. miljöbalken. Det omfattar både miljöfarliga verksamheter (industrier, verkstäder, bensinstationer, lantbruk med mera) och anmälningspliktiga verksamheter inom hälsoskyddsområdet (skolor, bassängbad, fotvård, tatuering, verksamheter som har piercing eller andra behandlingar med stickande eller skärande verktyg).
Varför ska en kemikalieförteckning finnas?
En kemikalieförteckning ger en överblick över vilka kemikalier som hanteras i verksamheten. Kemikalieförteckningen är främst anpassad för att fungera som ett stöd för att bedöma vilka risker för människors hälsa eller miljön som kan uppstå till följd av verksamheten. Den kan också användas som ett underlag för att byta ut kemikalier mot mindre farliga sådana och som ett verktyg för att kontrollera att annan kemikalielagstiftning uppfylls.
Klassificering av kemikalier
Kemikalier som klassificeras som farliga måste ha en märkning med information om dess farliga egenskaper. Reglerna kring märkningen finns i europeisk lagstiftning som brukar kallas CLP. Märkningen innehåller ett faropiktogram (se bild) och standardiserade fraser för faroklass och faroangivelser.
Exempel på faroklasser är Repr. 1B, Acute Tox. 4, Flam. Liq. 3.
Exempel på faroangivelser är H310, H341, H420.

Så här ser de nio faropiktogrammen ut.
Ta fram en kemikalieförteckning
Vänersborgs kommun har tagit fram en mall för en enklare kemikalieförteckning. (Det är bara ett exempel på hur den kan utformas). Obligatorisk information är markerad med (*). Mallen kan laddas ner längst ner på denna sida.
Ta fram en kemikalieförteckning – Steg för steg
1. Identifiera vilka kemiska produkter som finns i verksamheten som är märkta med faropiktogram. Sedan kan även övriga kemiska produkter läggas till för att få en bra översikt.
Kemikalier som objektivt sett inte kan innebära risker från hälso- eller miljösynpunkt eller som är av mindre betydelse i verksamheten, till exempel kontorslim eller diskmedel i personalköket, behöver inte tas med i förteckningen.
2. Kontrollera att säkerhetsdatablad finns för varje produkt.
Leverantören ska tillhandahålla säkerhetsdatablad.
3. Skriv in produktens namn, användningsområde och leverantör.
Detta står vanligen på förpackningen eller i säkerhetsdatabladet.
4. Skriv in en uppskattad årsförbrukning samt var i verksamheten kemikalierna förvaras. Ta reda på information om avfallshantering, alltså vad du ska göra med produkten när du avser att göra dig av med den (se avsnitt 13 i säkerhetsdatabladet).
5. Gå till avsnitt 2 i säkerhetsdatabladet och fyll i uppgifter om klassificering.
Klassificering enligt CLP består av faroklass (exempelvis Skin Irrit.), farokategori (exempelvis 2) och faroangivelse (s.k. H-fraser) (exempelvis H315). Skriv även in vad koden betyder i ord (exempelvis Irriterar huden). En del produkter kan ha flera klassificeringar och de skrivs då under varandra i förteckningen.
6. Nu har du en kemikalieförteckning. Förteckningen ska uppdateras löpande och ej aktuella produkter ska rensas ut.
7. Enligt produktvalsprincipen ska verksamhetsutövare undvika att använda eller sälja kemiska produkter som kan vara skadliga för människors hälsa eller miljön om de kan ersättas med mindre farliga alternativ. Förteckningen förenklar ert arbete med att byta ut eller minska användning av produkter med stora miljö- och hälsorisker.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 16 april 2025