Egenkontroll del 3 – Tillsyn & Vägledning
Här beskrivs vad olika myndigheter ansvarar för och vad ni behöver tänka på när Miljö & Hälsa kommer och gör tillsyn i er verksamhet.
Vem gör vad?
Miljö- och hälsoskyddsnämnden
Miljö- och hälsoskyddsnämnden är tillsynsmyndighet utifrån miljöbalken och alltså de som ska kontrollera att verksamheter följer miljöbalkens regler. Tillsyn sker förebyggande, och prioriteras utifrån riskerna med olika verksamheter, samt vid inkommande klagomål.
Det är politiker i miljö- och hälsoskyddsnämnden som fattar beslut på sina nämndsammanträden en gång per månad.
Det är miljö- och hälsoskyddsinspektörer på miljökontoret som gör det dagliga arbetet.
Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten är en så kallad vägledande myndighet utifrån miljöbalken. De vägleder kommunens tillsynsmyndighet och arbetar för en likvärdig, effektiv och rättssäker tillsyn i hela landet. Folkhälsomyndigheten publicerar material för både tillsynsmyndighet och verksamheter om bland annat städning, buller, ventilation, fukt och mikroorganismer, objektburen smitta och temperatur. För mer information om Folkhälsomyndighetens vägledning, se länk nedan.
Tillsyn
Med jämna mellanrum får ni besök av en miljö- och hälsoskyddsinspektör. Miljö & Hälsa besöker regelbundet olika typer av verksamheter som kan påverka miljön och människors hälsa, bland annat utbildningslokaler, bassängbad, hygieniska verksamheter och miljöfarliga verksamheter.
Vid besöken kontrolleras att skolan uppfyller de krav som finns enligt miljöbalken och att skolan har en god inomhusmiljö.
Miljö & Hälsa utför tillsyn
Hur ofta tillsyn sker grundar sig i en riskbedömning för olika verksamheter och styrs av taxan, alltså hur många timmar per år verksamheten betalar för.
I Vänersborg får skolor och förskolor med under 100 barn/elever tillsyn en gång vartannat år, och skolor och förskolor med över 100 barn/elever tillsyn en gång varje år.
Såhär går det till:
1. Bokning
Några veckor i förväg får du som rektor ett bokningsmail om att det är dags för tillsyn. Vi hittar en tid som fungerar för alla. Ni får även en del information om vad tillsynen kommer att fokusera på (exempelvis städning eller smitta och hygien).
2. Inspektion
Vid inspektionen sitter inspektören tillsammans med er och granskar er egenkontroll och ställer frågor om era rutiner. Sedan sker en rundvandring i lokalerna. Inspektören tittar på städning och städbarhet, hygienutrymmen, ventilation, buller, kemikalieförvaring, avfallshantering, utemiljö med mera. En inspektion tar cirka en och en halv till två timmar totalt.
3. Rapport
Efter inspektionen får ni en inspektionsrapport där det framgår vad som sades vid tillsynen och om det var några brister i verksamheten som behöver åtgärdas.
4. Eventuell uppföljning
Vid stora brister skrivs ett föreläggande, det vill säga att miljö- och hälsoskyddsnämnden fattar ett beslut om krav på åtgärder. Miljökontoret kan sedan göra en uppföljande tillsyn eller göra en så kallad skrivbordstillsyn (när rutiner skickas in och granskas) för att följa upp att bristerna är åtgärdade.
5. Kostnad
För tillsynen betalar verksamheten en årlig avgift som ska täcka den vanliga tillsynen och rådgivning. För uppföljande tillsyn, beslut eller befogade klagomål tar miljökontoret ut en extra tillsynsavgift.
Förberedelse inför tillsynsbesöket
Ska ni få besök av miljökontoret? Ni har redan sett till att egenkontrollen är en del av det dagliga och årliga arbetet så att rutiner uppdateras och aktualiseras. Inför tillsynsbesöket kan det vara bra att gå igenom en del saker lite extra.
Bjud in till mötet
Rektor ansvar för att bjuda in de som behöver vara med. Det kan vara fastighetsägare, lokalvårdare, skyddsombud med flera.
Ta fram dokumentation
Se till att egenkontrollen finns lättillgänglig att visa upp under tillsynsbesöket. Ta fram all skriftlig dokumentation. Kontrollera särskilt att ni har
- Riskbedömningar och rutiner
- Ansvarsfördelning
- OVK-protokoll och radonrapporter
Föregående rapport
Har ni inspektionsrapporten från föregående tillsynsbesök? Gå igenom den för att se vad som kommer att följas upp och att synpunkter har åtgärdats sedan sist. Om ni saknar rapporten, hör av er till miljökontoret för att få en kopia.
Gå vidare till Egenkontroll del 4
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 6 maj 2025